Midden in de corona pandemie realiseren we ons opnieuw dat vaccineren een belangrijke infectiepreventie maatregel is. Dit geldt ook voor het voorkomen van Q-koorts. Deze infectieziekte die vanuit schapen en geiten op mensen kan worden overgedragen trof de regio Noord-Brabant in 2009 en de jaren daarna onevenredig hard. Sinds die uitbraak van Q-koorts is het jaarlijks vaccineren van schapen en geiten op professionele bedrijven en op plekken waar publiek contact heeft met de dieren (kinderboerderij, boerderijwinkel, zorgboerderij, etc.) verplicht.

De melk van melkgeiten- of melkschapenbedrijven wordt maandelijks gecontroleerd op de aanwezigheid van de Q-koorts bacterie. Sinds 2016 zijn deze bacteriƫn niet meer aangetroffen in de tankmelk van professionele bedrijven.

De vaccinatie van de dieren op plekken met een publieksfunctie gaat minder goed; in 2019 heeft slechts 43% van deze bedrijven de vaccinatie en de registratie daarvan correct uitgevoerd. De dieren moeten jaarlijks voor 1 augustus zijn gevaccineerd. Daarnaast moet de dierhouder zelf de vaccinatie registreren in de centrale databank voor Identificatie en Registratie.

Meer informatie over de regels rondom het vaccineren van schapen en geiten is hier te vinden.

Vaccineren tegen Q-koorts jaarlijks voor 1 augustus