Een schone verpleegomgeving is een belangrijk onderdeel van veilige zorg. Afgelopen najaar is daarom voor de tweede keer de schoonmaak in de Brabantse ziekenhuizen op een vergelijkbare manier gemeten. Drie van de negen deelnemende ziekenhuizen scoorden beter dan in de vorige ronde metingen. De grote hoeveelheid data die verzameld is in twee rondes, biedt steeds meer inzicht dat van belang is voor infectiepreventie. Zo blijken bijvoorbeeld bij herhaling de optrekbeugel aan de bedden niet schoon te zijn. Deze beugels zijn gemaakt van ruw materiaal wat nodig is voor voldoende grip. Daardoor zijn deze oppervlakten, die vaak door de patiƫnt worden aangeraakt, moeilijk te reinigen.

Aan de positieve kant blijkt sanitair vaak schoon te zijn. Hiervan is men zich bewust dat het een potentiĆ«le bron van viezigheid kan zijn en er zijn over het algemeen goede afspraken door wie het schoon gemaakt moet worden. Hoe de ziekenhuizen, de verschillende afdelingen en de verschillende soorten oppervlakten ten opzichte van elkaar scoren kan je hier lezen. 

Project ‘Hoe schoon, schoon blijft’