Wilma Albers
Wilma Albers

Hierbij mag ik me aan u voorstellen vanuit mijn rol als deelnemer aan het Regionaal Coördinatie Team (RCT) van het Antibiotica Resistentie (ABR) Zorgnetwerk Noord-Brabant. Mijn naam is Wilma Albers Specialist Ouderengeneeskunde (SO) bij Van Neynsel (werkgebied regio ’s-Hertogenbosch/Vught).

Ik ben al zo’n 20 jaar werkzaam in de ouderenzorg en heb me daarbij altijd in het bijzonder geïnteresseerd voor het onderwerp infectiepreventie, infectieziekten, ABR en passend antibioticagebruik. Dit resulteerde in deelname/voorzitterschap infectiecommissie, het volgen van specifieke nascholing op dit gebied, afstemmen voorschrijfgedrag als vakgroep en ook neem ik deel aan de klankbordgroep infectieziekten en ABR van onze beroepsvereniging (Verenso). Binnen de Verenso klankbordgroep kijken we op landelijk niveau naar wat er speelt en wat er nodig is voor het werkveld. Nu binnen het RZN mag ik mij bezighouden met netwerkontwikkeling binnen ons mooie Brabantse land. Zowel netwerkvorming met collega’s uit mijn eigen werkveld maar zeker ook netwerkvorming met de keten-collega’s.

ABR is een groeiend probleem en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het zeer weerbarstige materie betreft en dat alle hulp gewenst is als er iets geregeld moet worden. Ik ben altijd blij als ik dan mag samenwerken met goede betrokken collega’s uit de keten die me ondersteunen om met de situatie zo goed mogelijk om te gaan. Op veel vragen zijn de antwoorden nog niet geheel sluitend en er is dus nog wat te doen voor ons allen. Er is behoefte aan meer informatie, afstemming, hulpmiddelen en samenwerking. Hiertoe hebben we met z’n allen een netwerk nodig. Netwerken die in de ”koude fase” goed afstemmen, kunnen in een ”warme fase” als het ”alle hens aan dek” is snel elkaar vinden om effectief samen te werken en een klus samen te klaren. Onze cliënten verdienen dat en wij professionals verdienen dat ook!

Daar willen wij ons dus sterk voor maken als RCT en ik zie hier een mooie uitdaging om een kwaliteitsverhoging te bewerkstelligen waar ik eerder alleen maar van kon dromen. De tijd is rijp, de urgentie is daar en de mogelijkheden en middelen zijn duidelijker dan ooit en nu gaan we bouwen aan een effectief Regionaal Zorgnetwerk. Daar hebben we jullie allemaal bij nodig! We komen via deze weg naar u toe en vragen of u mee wilt gaan op weg.

Even voorstellen… Wilma Albers